Rośliny z resztek

Każdy miłośnik zdrowego stylu życia, recyklingu i wielokrotnego wykorzystania produktów, z pewnością zainteresuje się tematem roślin, pozyskiwanych z resztek i odpadów. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę że rośliny, które odrastają z nieużywanych elementów roślin lub ich niewielkich fragmentów, mogą w pełni pokrywać nasze zapotrzebowanie na witaminy i wartości odżywcze. Z resztek możemy wyhodować m.in. ziemniaki, cebulę, pomidory, a także pyszne owoce: ananas czy mango. W naszej kuchni z pewnością zastosowanie znajdzie także imbir czy sałata rzymska – a to tylko niektóre rośliny z resztek. Zapraszamy do zapoznania się z bogata gamą warzyw i owoców, które możemy uprawiać na własnym parapecie lub w jednym z pomieszczeń domowych, ciesząc się pysznymi warzywami przez cały rok.

Roślin z resztek ich zalety

Wielką zaletą, jaką mogą poszczycić się rośliny z resztek, jest niewątpliwie fakt, że uprawiane w naszym domu, są w 100% ekologiczne. Ich wartość odżywcza nie różni się niczym od tradycyjnych warzyw i owoców, które uprawiamy w ogrodach lub kupujemy w sklepie warzywnym. Mało tego – rośliny z resztek uprawia się naprawdę łatwo, więc poradzi sobie z tym każdy – niezależnie od tego, czy na uprawie ogródka warzywnego zjedliśmy zęby, czy jesteśmy w tym temacie kompletnymi laikami. Większość roślin, odrastając z resztek bardzo łatwo się ukorzenia, wypuszczając korzenie już po kilku dniach od zanurzenia w wodzie lub ziemi. Kolejnym argumentem, przemawiającym za uprawą ogródka warzywnego na własnym parapecie jest fakt, że w pokojowej temperaturze urosną one znacznie szybciej. Dotyczy to jednak głównie najpopularniejszych warzyw. Uprawa ananasa będzie bardziej czasochłonna, bo pierwsze owoce pojawią się po upływie 2 lat.

Jakie rośliny można uprawiać z resztek?

Rośliny z resztek z powodzeniem można dodawać do ulubionych potraw, sałatek, dań mięsnych, sosów czy deserów. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by stanowiły one pełnowartościowy posiłek lub przekąskę. Ich smak nie będzie różnił się od tego, jaki znamy na co dzień, a satysfakcja z wyhodowanej marchwi, ziemniaków, imbiru czy cebuli będzie z pewnością ogromna. Popularność, jaką cieszą się rośliny z recyklingu jest na całym świecie coraz większa. Nie ma w tym nic dziwnego, jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie powyższe argumenty, przemawiające za właśnie takim rozwiązaniem. W czasach, kiedy troska o planetę i własne zdrowie w końcu stały się częścią świadomości bardzo wielu ludzi, coraz częściej słyszy się o ekologicznych uprawach warzyw i owoców. Warzywa które odrosną z resztek możemy uprawiać niezależnie od tego, czy mieszkamy na wsi czy w centrum wielkiego miasta. Wystarczą do tego resztki warzyw i owoców, ziemia i dobre chęci.

Ziemniaki

Uprawa ziemniaków we własnym mieszkaniu nie jest trudna, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę mnogość dostępnych na rynku odmian i gatunków. W celu ukorzenienia, wystarczy włożyć je do kartonowego opakowania, np. od jajek. Pudełko z włożonymi do środka ziemniakami należy ustawić w nasłonecznionym miejscu. Ziemniaki po kilku dniach wypuszczą zielone pędy, wówczas przesadzamy je do ziemi, np. w dużej donicy na balkonie. Jeśli nie mamy ziemniaków w całości, możemy wykorzystać także ich niewielki fragment. Wystarczy zanurzyć go w wodzie na kilka dni, by się ukorzenił.

rośliny z resztek imbir z mołodymi pędami

Imbir

Imbir jest doceniany na całym świecie, jako drogocenna przyprawa oraz składnik bardzo wielu potraw. Kłącza imbiru nadają się nie tylko do spożywania, ale także do ponownego ukorzenienia. Wystarczy odciąć fragment z większą ilością odrostów i zasadzić je w doniczce z ziemią. Kłącza tak posadzonego imbiru będą gotowe do spożycia po ok. pół roku.

Cebula

Kolejne warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowywanie wielu potraw. Cebula, z uwagi na swoje liczne zastosowania, jest warzywem bardzo powszechnym i równie tanim. Mimo to, jeśli zależy nam na uprawie zdrowych i co najważniejsze – własnych warzyw, warto zabrać się za posadzenie cebuli. Do ukorzenienia potrzebny jest nam dolny fragment cebuli, który odcinamy (najczęściej i tak jest on wyrzucany). Po zanurzeniu go w wodzie, wystarczy kilka dni, aby się ukorzenił. Dodatkową zaletą uprawy cebuli jest pyszny i świeży szczypiorek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie nie tylko twarogu lub jajecznicy, ale też wielu innych potraw.

rośliny z resztek - szczypiorek

Rośliny z resztek

Por

Podobnie jak z cebulą, postępujemy z porem. Odcinamy końcówkę z korzonkami i wsadzamy ją do ziemi. Jeśli mamy wyłącznie por oczyszczony (bez korzonków), ukorzeniamy końcowy fragment w wodzie, a następnie przesadzamy do doniczki.

Czosnek

Była cebula – czas na czosnek. Korzyścią z posadzenia ząbka czosnku w wodzie lub bezpośrednio w doniczce z ziemią, będzie uzyskanie bardzo dobrego w smaku i równie zdrowego szczypiorku czosnkowego, który swoim aromatem doda smaku każdej potrawie.

Marchew

Jeśli mamy marchew z własnego ogrodu, wystarczy odciąć końcówkę korzenia z nacią. Natkę pozbawiamy także pożółkłych i uschniętych listków, zostawiając jedynie te zdrowe i zielone. Końcówkę korzenia zanurzamy w wodzie. Korzenie pojawią się po kilku dniach. Wtedy przesadzamy ją do doniczki. Podobnie postępujemy z pietruszką.

Awokado

Jedna z roślin owocowych, którą możemy uzyskać sadząc pestki bezpośrednio do ziemi. Nawet jeśli nie uda nam się wyhodować owoców, to efektem naszych starań będzie piękne, ozdobne drzewko, które zachwyci naszych gości. Podobnie możemy postąpić z pestkami cytryny, mango, brzoskwini i innych drzewek owocowych.

Ananas

Nawet jeśli uprawa ananasa jest stosunkowo długa i wymaga cierpliwości, to i tak warto jej spróbować. Odcinamy fragment owocu z koroną, obrywając liście u jej nasady. Ukorzeniamy w wodzie, a kiedy korzonki będą miały długość kilku centymetrów, przesadzamy uprawę do doniczki z ziemią. Ananasa należy regularnie podlewać, minimum 2 razy w tygodniu.