W naszych ogrodach możemy uprawiać kilkadziesiąt gatunków mięty. Roślina ta jest niezwykle popularna niemalże pod każdą szerokością geograficzną, a jej rozliczne zastosowanie sprawia, że mięta przyda się w każdym domu. Warto docenić nie tylko jej walory zapachowe i smakowe. Także estetyczne – mięta przepięknie wygląda jako roślina ozdobna na rabatach lub w donicach. Jedną z odmian, na którą warto zwrócić szczególną uwagę jest mięta hiszpańska. Dowiedz się, jak ją uprawiać, poznaj tajniki pielęgnacji i przekonaj się, jak wiele posiada zastosowań.
Mięta hiszpańska – wygląd i cechy charakterystyczne
Mięta hiszpańska to roślina o owalnych, delikatnie karbowanych liściach, o jasnozielonym zabarwieniu. Tym, co wyróżnia miętę hiszpańską spośród innych gatunków mięty, jest jej delikatny zapach i smak. Sprawiające, że roślina ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni całego świata. Doskonale sprawdzi się jako roślina ozdobna. Zarówno w ogrodzie przydomowym, jak i w doniczce, czy na rabacie. Posiada łodygi o bogatym ulistnieniu, a jej charakterystyczną cechą jest zdolność do łatwego ukorzeniania się i przyrostu liści.
Szeroki zastosowanie mięty hiszpańskiej
Ze względu na swoje walory estetyczne, zapachowe i smakowe, mięta hiszpańska charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum zastosowań. Najwięcej mówi się oczywiście o jej wykorzystaniu w kuchni i przemyśle gastronomicznym. Mięta od stuleci towarzyszy człowiekowi jako składnik posiłków i deserów. Co ciekawe, mięta hiszpańska nie zawiera mentolu, jest więc delikatniejsza w smaku od tradycyjnych odmian, jakie znamy z naszych ogrodów. Sprawia to, że odmiana doskonale sprawdza się np. podczas przygotowywania deserów, bardzo dobrze komponując się z lodami lub owocami.
Jednak mięta w kuchni ma o wiele szersze zastosowanie, a jej smak wzbogaca m.in. sosy, sałatki czy alkohole domowej roboty, ze szczególnym uwzględnieniem nalewek czy drinków. Bardzo często miętę dodaje się także do ryb, potraw z drobiu, a także warzyw. Szczególnie smaczna jest połączona z groszkiem czy marchewką. Z uwagi na swój ziołowy charakter, mięta hiszpańska wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce licznych schorzeń, zaczynając od bólu głowy, poprzez nerwobóle, aż po leczenie bezsenności i bólu gardła. Dodaje się ją również do produkcji wielu suplementów diety i produktów farmaceutycznych, np. kropli żołądkowych i wielu innych preparatów na bazie mięty.
Sadzenie i uprawa mięty hiszpańskiej
Oprócz pięknego wyglądu i licznych walorów smakowych mięta hiszpańska ma jeszcze jedną – równie ważną zaletę – rośnie dosłownie wszędzie i w każdych warunkach. Oczywiście nie oznacza to, że nie trzeba zadbać o właściwe miejsce i pielęgnację tej rośliny, jednak możemy być niemal pewni, że jeśli włożymy w jej uprawę minimum wysiłku, odwdzięczy nam się pięknymi i zdrowymi łodygami, pokrytymi gęstym liściem o delikatnie zielonkawej barwie.
Uprawa mięty hiszpańskiej nie jest skomplikowana, jednak należy przestrzegać kilku zasad, jeśli chcemy cieszyć się zdrową i piękną rośliną o delikatnym aromacie i pięknych liściach. Miętę możemy wysadzać bezpośrednio do gruntu lub uprawiać ją w dużych donicach, np. na balkonie czy tarasie. Jej wymagania glebowe nie są szczególnie wyrafinowane, dlatego mięta z powodzeniem będzie rosła zarówno w ogrodzie, jak i w miejscach, gdzie podłoże jest słabsze.
Należy pamięć, że wysadzając miętę do gruntu, powinniśmy zapewnić jej takie miejsce, gdzie ziemia będzie stale wilgotna. To jeden z kluczowych warunków dla zapewnienia jej właściwego wzrostu. Mięta hiszpańska dobrze czuje się w nasłonecznionych miejscach i może być wystawiona bezpośrednio na działanie promieni słonecznych, jednak również dobrze będzie rosnąć w lekko zacienionej lokalizacji.
Miętę powinniśmy sadzić wiosną i jesienią – ważne, by ustrzec sadzonki przed nocnymi przymrozkami, dlatego raczej poczekajmy do połowy maja, jeśli chcemy posadzić miętę w gruncie. Często stosowanym rozwiązaniem jest sadzenie mięty hiszpańskiej w sąsiedztwie ścieżek i ciągów komunikacyjnych, np. przy chodniku w ogrodzie. Dzięki temu przechodzące osoby poruszają liście, uwalniając jej aromatyczny zapach.
Mięta hiszpańska może być uprawiana również w doniczkach, zarówno na zewnątrz — bardzo dobrze prezentuje się jako ozdoba balkonu czy tarasu-jak i w domu, np. na parapecie w kuchni. Zaletą tego ostatniego rozwiązania jest fakt, że świeże liście mięty zawsze będziemy mieć pod ręką, np. do przygotowania orzeźwiającej i energetycznej herbaty miętowej.
Mięta hiszpańska: nawożenie i podlewanie
Uprawa mięty nie jest zbytnio skomplikowana, dzięki czemu nawet osoby bez większego doświadczenia powinny sobie poradzić. Przede wszystkim, należy utrzymywać wilgotną glebę w miejscu, gdzie posadzona jest nasza roślina. Mięta hiszpańska lubi wilgoć, dlatego, jeśli uprawiamy ją na silnie nasłonecznionym miejscu, powinniśmy podlewać ją regularnie. Nawożenie mięty nie powinno być zbyt intensywne, z uwagi na jej duże możliwości samodzielnego wzrostu, niemniej jednak, warto raz na jakiś czas – zwykle co kilka tygodni – zastosować nawóz wolno uwalniający.
Ważne, by nie miał zbyt wiele sodu, aby nie doprowadzić do brązowienia liści. Może zdarzyć się, że nasza mięta rośnie zbyt intensywnie, zajmując kolejne przestrzeni naszego ogrodu. Co w takiej sytuacji? Pędy, które płożą się na ziemi i rosną w niepożądanym przez nas kierunku, należy podcinać, a usunięte fragmenty rośliny doskonale nadają się na kompost.
Mięta hiszpańska: gdzie kupić?
Sadzonki mięty hiszpańskiej możemy zakupić w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Sprzedaje się je w małych doniczkach, z których przesadzamy roślinę do gruntu lub do większych donic. Najtańsze sadzonki kupimy już za kilka złotych – 4,99 zł.