Odmiany pomidorów

5/5 - (1 vote)

Pomidory to najpopularniejsze świeże produkty ogrodnicze. Hiszpania, Włochy i Polska są ich głównymi nabywcami i konsumentami. Zwłaszcza w miesiącach letnich. Hiszpania jest też głównym europejskim producentem świeżych pomidorów oraz ich eksporterem. Żaden kupiony pomidor nie smakuje jednak tak doskonale, jak wyhodowany we własnym ogrodzie. Uprawiasz lub nosisz się z zamiarem uprawy pomidorów? Konieczne zobacz jakie odmiany pomidorów najczęściej uprawianych możesz zakupić. Jeszcze dziś sprawdź jakie są najlepsze!

Odmiany pomidorów najczęściej uprawianych.

Nie warto narażać się na konsumpcję wyłącznie pomidorów kupowanych w sklepie. Mają zwykle blady miąższ i są niemal bezsmakowe. Niestety takie pomidory dominują na półkach sklepowych. Jeśli chcemy poeksperymentować z odmianami dla smakoszy musimy zwykle płacić za nie wysokie ceny. Pomidory uprawiane na skalę przemysłową są zbierane do transportu jeszcze będąc zielone.

Zmniejsza to w nich zawartość witaminy C i innych cennych składników. Oczywiście takie pomidory nadal potem dojrzewają zmieniając powoli kolor na czerwony. Jednak zwykle już nigdy nie osiągają pełnego zestawu składników odżywczych jaki normalnie powinny mieć. Nawet minimalne przetwarzanie handlowe i pobyt w sklepie zamiast na słonecznym polu wpływa negatywnie na ogólną wartość odżywczą pomidorów. Dlatego warto postawić na samodzielną uprawę warzyw, o ile to możliwe.

Takie swojskie pomidory na pewno będą o wiele bardziej pyszne do jedzenia i zdrowsze. Żaden kupiony pomidor nie smakuje bowiem tak doskonale, jak wyhodowany we własnym ogrodzie. Komercyjne pomidory może i są większe, ale na pewno nie tak smaczne i bogate w składniki odżywcze. Ogólnie rzecz biorąc, uprawianie własnych owoców i warzyw zapewnia zdrowsze produkty.

Uprawiasz lub nosisz się z zamiarem uprawy pomidorów? Konieczne zobacz, jakie odmiany pomidorów najczęściej uprawianych możesz zakupić. Jeszcze dziś sprawdź, jakie są najlepsze!

Rodzaje pomidorów.

Obecnie mamy bardzo bogaty wybór ich odmian. Na każdy sezon wegetacyjny tworzone są nowe. Najpewniejsze jednak są oczywiście odmiany pomidorów najczęściej uprawianych. Oprócz tradycyjnych owoców barwy czerwonej i malinowej. W sprzedaży są już od dawna też pomidory pomarańczowe i żółte, czy brązowe. Można już nawet kupić odmiany o owocach zielonych czy nawet białych i paskowanych. Takie pomidory nie tylko dadzą nam niespotykanej barwy owoce. Ale tez będą oryginalną ozdobą w ogrodzie.

Czytaj również  Kapusta biała uprawa i pielęgnacja

Gdy jednak wybieramy już żądaną odmianę musimy też mieć na uwadze jej konkretne przeznaczenie. Niektóre odmiany oferują bowiem owoce do bezpośredniego spożycia. Inne są lepsze na przetwory (soki, przeciery). Pomidory koktajlowe mają z kolei głównie wymiar sałatkowy. Poza kolorem smakiem i kształtem owoców. Ważny jest również typ wzrostu.

Mamy bowiem odmiany samo kończące i takie o wzroście ciągłym. Te drugie wymagają urywania końcówek pędów w pewnym momencie, by nie rosły dalej. Mamy też odmiany wysoko rosnące i wiotko łodygowe, którym trzeba zapewnić odpowiednie podpory i prowadzić je tylko na 2-3 pędy. Tylko odmiany krzaczaste i sztywno łodygowe nie wymagają podpór i redukcji pędów bocznych.

Doskonale same utrzymują liczne grona owoców. Planując uprawę pomidorów, trzeba też uwzględnić termin dojrzewania ich owoców. Aby mieć owoce przez cały sezon wegetacyjny, dobrze też kupić odmiany wczesne, jak i późne.

Odmiany pomidorów najczęściej uprawianych – najpopularniejsze odmiany pomidorów:

Alka’ – wczesna odmiana karłowa o wiotkich łodygach i owocach średniej wielkości i masie ok. 90 g, bez piętki, wiąże owoce także w chłodnej i deszczowej pogodzie;

Atol’ – wczesna odmiana samo kończąca o bardzo licznych owocach okrągłych i twardych o masie 100 g, bez piętki, idealnych do przetwórstwa, jak i bezpośredniego spożycia, odporna na zarazę ziemniaka;

Baron F1’ – średnio wczesna odmiana mieszańcowa o wzroście silnym i ciągłym, lekko żebrowane owoce są duże i mięsiste oraz odporne na pękanie, odporna na choroby i patogeny glebowe, bardzo popularna i łatwa w uprawie;

Bawole serce’ (‘Oxheart’) – średnio wczesna wiotko łodygowa (do uprawy przy palikach) odmiana malinowa o bardzo dużych (do 600 g), malinowo różowych i mięsistych owocach kształtu nerkowatego;

Beta’ – bardzo wczesna odmiana karłowa o kulisto-spłaszczonych i żywoczerwonych owocach, idealna do przetwórstwa i w uprawie amatorskiej;

Black Cherry’ – średnio wczesna odmiana koktajlowa o niewielkich (25-30 g), okrągłych i słodkich owocach koloru purpurowo brązowego;

Black Russian’ – stara rosyjska odmiana o owocach z cienką skórką i w niesamowitym mahoniowym kolorze (w środku bogactwo nasion), oryginalne do wielokolorowych sałatek;

Cytrynek groniasty’ – ciągle rosnąca, wczesna odmiana amatorska do uprawy gruntowej, w nieogrzewanych tunelach i pojemnikach na balkonie, ma długie grona z licznymi, małymi, okrągłymi owocami koloru żółtego;

Czytaj również  Burak zwyczajny

Faworyt’ – średnio wczesna odmiana gruntowa o bujnym ulistnieniu, dobra do uprawy na dwa pędy, ma bardzo duże (do 400 g), lekko spłaszczone owoce malinowe, różowo-mięsiste i bez piętki (mało nasion), dobra do uprawy amatorskiej;

Gigant’ – średnio późna odmiana amatorska do uprawy na 3-3 pędy na podporze, o bardzo dużych (200250 g), kulistospłaszczonych i mięsistych owocach, żywoczerwonych i bardzo smacznych, odporna na wirusa mozaiki tytoniu i częściowo brunatną plamistość liści;

Ildi’ – bardzo plenna (do 150 szt. owoców) odmiana koktajlowa o drobnych, jajowatych i żółtych owocach, słodkich i soczystych;

Jawor’ – wczesna samo kończąca odmiana sztywno łodygowa o owocach kulistych bez piętki, o masie ok. 100 g, plenna i odporna na pękanie, do uprawy towarowej do bezpośredniego spożycia i na przetwory;

Kmicic’ – średnio wczesna odmiana o owocach twardych, czerwonych i wydłużonym lekko gruszkowatym kształcie (50-60 g), do bezpośredniego spożycia i na przetwory;

Koneser F1’ – średnio wczesna odmiana wiotko łodygowa, tolerancyjna na susze i chłody oraz bardzo plenna, ma lekko spłaszczone i kuliste, mocno wybarwione owoce, które nie pękają i dobrze odrywają się od szypułek, do bezpośredniego spożycia i na przetwory;

Koralik’ – samo kończąca odmiana wiotko łodygowa o małych (2 cm) kulistych owocach, odporna na złe warunki środowiskowe i zarazę ziemniaka, do uprawy na balkonie i tarasie;

Krakus’ – średnio późna odmiana o średniej wielkości ciemnoczerwonych i lekko spłaszczonych owocach, dobra na przetwory i do uprawy pod osłonami;

Odmiany pomidorów najczęściej uprawianych cd.

Malinowy Olbrzym’ – średnio późna odmiana silnie i ciągle rosnąca o dużych, różowych owocach malinowych lekko spłaszczonych o masie ponad 200 g, wcześnie dojrzewających i rzadko pękających;

Malinowy Ożarowski’ – wczesna odmiana amatorska do uprawy w gruncie i w tunelach foliowych, o kulistych lub lekko spłaszczonych owocach do 120 g;

Malinowy Warszawski’ – wczesna wysoko rosnąca odmiana o dużych, okrągłych i mięsistych owocach, wymaga podpór;

Maskotka’ – koktajlowa odmiana o karłowym pokroju i małych (30-40 g, średnica 2-4 cm) bardzo licznych czerwonych owocach do sałatek i do dekoracji, samo kończąca i wiotko łodygowa oraz silnie krzewiąca, dobra do uprawy w pojemnikach;

Czytaj również  Pomidor bawole serce

Ola Polka’ – bardzo wczesna i karłowa odmiana sztywno łodygowa o małych (30-50 g), żółtych i kulistych owocach do bezpośredniego spożycia, samo kończąca do uprawy w pojemnikach;

Pokusa’ – wczesna odmiana wiotko łodygowa stale rosnąca o małych, czerwonych owocach koktajlowych (10-20 g) w długich i złożonych gronach wymaga palikowania na dwa-trzy pędy;

Red Pear’ – wczesna i silnie rosnąca odmiana amatorska do uprawy w gruncie, wymaga przycinania owoce czerwone i żebrowane o kształcie sakiewki i masie do 250 g;

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Rumba Ożarowska’ – wczesna odmiana karłowa, wiotko łodygowa i samo kończąca o smacznych owocach ok. 100 g z wysoką zawartością wit.C, tolerancyjna na choroby i dobra do przetwórstwa;

Sabala’ – średniowczesna odmiana sztywno łodygowa do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia, o owocach dużych, kulistych i bardzo twardych (ok. 100 g) miąższ purpurowoczerwony i bardzo smaczny;

Samuraj’ – średniowczesna i plenna odmiana polowa, samo kończąca i sztywno łodygowa o dużych czerwonych owocach do 130 g bez piętki mięsistych i twardych do bezpośredniego spożycia i na przetwory;

Talon’ – średniowczesna, karłowa odmiana wiotko łodygowa, bardzo smaczna na przeciery i soki o lekko spłaszczonych, bardzo twardych i żebrowanych owocach intensywnie czerwonych o arbuzowatym miąższu i masie ok. 150 g, odpornych na zniekształcenia i pękania, dobrze odrywających się od szypułek;

Tigerella’ – wczesna odmiana do uprawy w gruncie i pod osłonami, o niewielkich i kulistych owocach ze skórką w bardzo dekoracyjne żółtopomarańczowe paski;

Yellow Pearshaped’ – amatorska odmiana wysokich pomidorów do prowadzenia na dwa pędy, o słodkich, niewielkich i żółtych owocach gruszkowatego kształtu, do bezpośredniego spożycia i konserwacji w całości oraz do sałatek i dekoracji potraw;

Złoty Ożarowski’ – średniowczesna odmiana ciągle rosnąca o dużych (ok. 120 g) złoto pomarańczowych i twardych choć mięsistych okrągłych lub lekko spłaszczonych owocach, gładkich i bez piętki, bardzo plenne i odporne na wirus mozaiki pomidora, do uprawy amatorskiej w gruncie z palikami i w tunelach foliowych.

Czytaj również: