Stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji i storczyków za pomocą MSG

Rate this post

Czy wiecie, że używany w kuchni jako przyprawa glutaminian sodu (MSG) to również dobry nawóz dla roślin domowych? Ależ oczywiście jak najbardziej! Można go z powodzeniem stosować przede wszystkim na hoje i storczyki. Ważna jest jednak ilość i sposób użycia. Konieczne przeczytaj wszystko na temat – stymulacja wzrostu i kwitnienia u storczyków i hoji za pomocą MSG. Sprawdź na własnych roślinach, jak korzystnie wpłynie na nie nawożenie MSG!

Stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji i storczyków za pomocą MSG

Co to jest MSG i gdzie występuje?

MSG to skrót od nazwy glutaminian monosodowy zwany też glutaminian sodowy. MSG jest bliskim krewnym soli kuchennej i popularną przyprawą oraz smakiem o nazwie umami. Ten dodatkowy smak odkryto w Japonii w 1908 r. Biochemicznie MSG składa się z sodu i glutaminianu, które są aminokwasami występującymi naturalnie m.in. w ludzkim organizmie. Odkryto go w Azji, więc głównie w Chinach, Korei i Japonii jest ważną przyprawą do potraw.

Pierwszym, który wyizolował kwas glutaminowy MSG był japoński chemik, Kikunae Ikeda. Odkrył go w wodorostach kombu w w 1908 r. W naturze MSG występuje jednak nie tylko we wspomnianych wodorostach. Można go bowiem znaleźć także w mięsie, serach, rybach, warzywach i grzybach. Zawierają go nawet niektóre owoce. Kulinarnie szczególnie bogate w MSG są wodorosty nori i kombu, ser parmezan, suszone pomidory, grzyby shiitake, orzechy włoskie, sos rybny i miso.

W postaci proszku można go kupić w hipermarketach, jako przyprawę kulinarną. Właśnie taki proszek MSG służy do wykonania nawozu (nawożenie MSG). Informujemy, że artykuł niniejszy jest opisem metody, która jest poddawana przez nas doświadczeniu jej skuteczności. Co jakiś czas będziemy więc wstawiać tu pod tekstem zdjęcia z opisem, jak zachowują się nawożone rośliny.

Struktura chemiczna glutaminianu sodu (MSG) – https://dengarden.com/gardening/Is-MSG-Ajinomoto-Good-for-Plants (10.02.2022 r.)

Glutaminian sodu (E621)
Glutaminian sodu (E621)

Wytwarzanie MSG.

Glutaminian monosodowy (glutaminian sodowy, w skrócie MSG) jako przyprawa kuchenna pojawił się na rynku w 1909 r. Jego pierwszym producentem i dystrybutorem było japońskie przedsiębiorstwo S. Suzuki, powstałe w tym samym roku. Niemal od razu MSG odniósł wielki sukces. Firma S. Suzuki zmieniła wtedy nazwę na Ajinomoto. Ta japońska nazwa wzięła się od wyrażenia „Aji no moto”, co oznacza „esencję smaku”. MSG pozyskuje się przemysłowo w procesie fermentacji, tak samo jak alkohole, jogurty czy kefiry.

Jest wytwarzany z kukurydzy, pszenicy, tapioki, trzciny cukrowej lub innych roślin spożywczych, które mają wysoką zawartość skrobi. Białko to stanowi główny surowiec MSG. W procesie wspomnianej fermentacji, cukier i skrobia zamieniają się w kwas glutaminowy. Z tego kwasu ekstrahuje się potem MSG. Zgodnie z nazwą, glutaminian monosodowy stanowi źródło sodu, który jest dla nas szkodliwy w nadmiarze. Jednak MSG zawiera go o 1/3 mniej, niż zwykła sól kuchenna. Warto więc stosować go w kuchni zamiast soli.

Stanowi przy tym nie tylko słony wzmacniacz smaku, ale też odrębny smak umami, podobny do bulionu. Można też skutecznie zmniejszyć dzięki niemu nasze naturalne niezdrowe potrzeby dosalania potraw. Jak jednak może działać na rośliny? Czy przyprawa kuchenna może w ogóle być dla nich nawozem? Konieczne przeczytaj wszystko na temat – stymulacja wzrostu i kwitnienia u storczyków i hoji za pomocą MSG. Sprawdź na własnych roślinach, jak wpływa na nie nawożenie MSG!

Stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji i storczyków za pomocą MSG – dowody naukowe.

Możliwość użycia MSG jako nawozu do roślin, budzi zaskoczenie. Wynika to jednak głównie z negatywnych doniesień o stosowaniu go w żywności. Jednak hobbyści ogrodnicy i rolnicy w Azji i USA z powodzeniem stosują już MSG, jako nawóz do roślin. Stał się też składnikiem pestycydów do ochrony roślin. Ekologicznie to obornik jest najlepszym czystym nawozem organiczny. Zawiera około 2,38% azotu, 2,65% fosforu, 1,76% potasu i 0,46% tlenku magnezu.

Działa też szybciej, niż inne nawozy organiczne. Jednak obornik ma też wiele „skutków ubocznych, m.in. roznoszenie chorób zakaźnych, grzybowych i szkodników owadzich. Dobrą alternatywą dla obornika może być jednak MSG, bo zawiera dużo azotu i innych minerałów. Jeśli więc lubisz eksperymentować, powinieneś spróbować nawożenie MSG. Jego właściwości nawozowe opisuje badanie „Effect of monosodium glutamate on the growth of Solanum melongena”, opublikowane w GADING Journal of Science and Technology nr 3(1) z (2020 r.

Stwierdzono tam, że MSG jest tak samo dobrym nawozem dla roślin, jak większość innych. Inny eksperyment też potwierdził, że MSG wspomaga wzrost roślin. Opisano to w artykule „Wpływ ścieków przemysłowych glutaminianu sodu na wzrost roślin i charakterystykę gleby” w czasopiśmie Ecological Engineering z 2009 r. Jest to tania i łatwo dostępna alternatywa nawozowa.

stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji
zawiązywanie nowych pąków u hoji

Stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji i storczyków za pomocą MSG – co powoduje?

MSG jest dobry jako nawóz do roślin, ponieważ zawiera:

  • wysoki poziom azotu, fosforu i potasu;

  • potrzebne pierwiastki śladowe: amon, siarczan, wapń, magnez i materię organiczną;

  • różnorodne aminokwasy potrzebne do wzrostu, rozwoju, kwitnienia i owocowania roślin.

Są to składniki odżywcze niezbędne dla zdrowego wzrostu roślin.

Każdy odgrywa tu ważną rolę:

  • azot pomaga wytwarzać pokarm dla roślin poprzez fotosyntezę;

  • fosforany wspomagają wzrost korzeni, zwiększają wchłanianie innych składników odżywczych i pobudzają kwitnienie;

  • potas wspomaga szybszy i lepszy wzrost roślin oraz reguluje procesy metaboliczne wymagane do rozwoju owoców i nasion;

  • materia organiczna poprawia jakość gleby oraz retencję wody i składników odżywczych, wspomaga też pożyteczne organizmy glebowe, poprawiając tym samym efektywne wykorzystanie nawozu;

  • aminokwasy ogólnie wzmacniają rośliny i poprawiają ich odporność;

  • siarka dezynfekuje glebę i poprawia efektywne wykorzystanie azotu.

Kiedy więc używamy MSG w roli nawozu, rośliny rosną wtedy lepiej. Wytwarzają też większą liczbę pędów, korzeni, kwiatów i owoców. Poprawia się ich odżywienie, przyspiesza się ich wzrost i wzmacnia odporność.

stymulacja wzrostu i kwitnienia u storczyków
zawiązywanie nowych pąków kwiatowych u storczyków

UWAGA! Bądź jednak ostrożny!

Zbyt duża ilość MSG nie sprzyja bowiem wzrostowi roślin, ze względu na obfitą ilość sodu. Prowadzi do oparzeń liści, przypaleń i martwicy tkanek, głównie na zewnętrznych krawędziach liści. Może nawet zabić rośliny. U roślin odporniejszych na sód, liście nie obumierają, lecz dostają brzydki matowy odcień. Unikniemy jednak uszkodzenia roślin MSG, używając go tylko umiarkowanych ilościach.

A niektóre rośliny, jak np. kokosy, storczyki i hoje żywią się też sodem, jako makroskładnikiem odżywczym. Dla tych roślin nawóz MSG jest korzystny zwłaszcza w celu przyspieszenia ich wzrostu i produkcji większej liczby kwiatów. Jednak powinien być stosowany tylko do dojrzałych storczyków i hoji.

Stymulacja wzrostu i kwitnienia u hoji i storczyków za pomocą MSG – dawkowanie MSG w roli nawozu.

Aby przygotować nawożenie MSG dla storczyków i hoji, wymieszaj 1 łyżeczkę glutaminianu sodu w 1 litrze wody. Tak powstałą miksturą spryskaj korzenie i liście raz dziennie przez dwa dni z rzędu. Po 1-2 miesiącach powinny wyrosnąć i obficie zakwitnąć liczne pędy kwiatowe. Storczyki zaczną też puszczać ukorzenione szczepki młodych roślin.

Można też podlewać kwiaty tym nawozem ale tylko raz na tydzień. W przypadku małych roślin i roślin młodszych niż rok, wymieszaj 1-2 łyżki MSG z 5 litrami wody. Stosuj ten płynny nawóz raz na dwa tygodnie. Możesz użyć go jako oprysk dolistny lub bezpośrednio doglebowy. Nawóz MSG najlepiej stosować późnym wieczorem.

Jaki MSG kupić? Kupujemy oczywiście MSG spożywczy i używamy jako nawóz do roślin. Może to być produkt firmy Ajinomoto lub Vetsin, Mong Lee Shang czy mniej znanych firm.