Idą Święta Bożego Narodzenia i większość osób myśli o kupnie choinki. Mimo, iż w sklepach jest obecnie ogromny wybór pięknych sztucznych drzewek, to jednak żywa choinka na Święta jest nieporównanie najlepsza. Tylko, jakie drzewko wybrać? Sprawdź, jaka żywa choinka na Święta będzie najładniejsza i przetrwa najdłużej. Jak ją wybrać w sklepie i gdzie postawić w domu?
Żywa choinka na Święta – gdzie kupić, ile kosztuje?
Trzeba dobrze wybrać miejsce zakupu oraz cenę i konkretną choinkę. Drzewka takie zaczynają być obecnie sprzedawane już nawet na miesiąc przed Świętami Bożego Narodzenia. Kupując żywą choinkę na Święta musimy też zdecydować, czy będzie to drzewko cięte (jednorazowe), czy może z korzeniami w pojemniku, możliwe potem do wysadzenia do ogrodu. Przy kupnie zawsze trzeba też upewnić się, czy sprzedawca jest uczciwy i choinka pochodzi z legalnej plantacji lub szkółki drzewek, albo z terenów leśnych wyznaczonych legalnie przez leśników do pielęgnacyjnej wycinki (np. spod linii wysokiego napięcia).
Można to łatwo zweryfikować, sprawdzając po prostu, czy drzewka mają plakietkę z informacją-certyfikatem o miejscu pochodzenia. W innym wypadku choinki mogą być np. kradzione z lasu, a więc ich kupno jest uczestnictwem w przestępstwie. Ceny kupowanych legalnie choinek są uzależnione od ich gatunku, wielkości (sprzedaje się je na metry) i urody. Najtaniej kupimy sosny i pospolite świerki, a drożej jodły. Te drugie są jednak za to bardziej wytrzymałe na domowe warunki i ładniejsze pokrojowo.
Choinki w doniczkach też są drogie, ale można je potem wysadzić do ogrodu, niestety mają też jednak mniejsze rozmiary. Pamiętajmy też, że choinka w doniczce może stać w domu najdłużej tylko ok. 10 dni. Jeśli ją zatrzymamy dłużej w takim cieple, to zacznie puszczać wtedy pąki i wystawiona potem na dwór, z pewnością obumrze na mrozie.
Żywa choinka na Święta – jakie drzewko wybrać?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam obowiązkowo z przystrojonym wnętrzem domów świecącymi lampkami, adwentowymi wieńcami i girlandami, a do tego z bogato ubranymi w różne bombki i świecidełka choinkami. Najwspanialszym jest oczywiście pachnące żywicą, naturalne żywe drzewko. Żywa choinka na Święta to nasza piękna polska tradycja. Zwyczaj ubierania bożonarodzeniowej choinki powstał jednak i rozpowszechnił się wcale nie tak dawno, bo ledwie ok. 200 lat temu.
Tradycja ta nie zrodziła się w Polsce, lecz na pograniczu Niemiec i Francji, jakim jest Alzacja. Stamtąd pochodzą najstarsze znane dotychczas doniesienia o „choince ścinanej w lesie i wnoszonej do domu na Wigilię Bożego Narodzenia”. Od początku tego zwyczaju, w Europejskich domach na okres Świąt stawiano jodły, świerki lub sosny, przybierając je prostymi ozdobami, jak orzechy, rajskie jabłuszka, czy papierowe wycinanki. Później wieszano piękne szklane bombki, bardzo kolorowe i błyszczące od brokatu, szklane grzybki, ptaszki i sopelki.
Jaką jednak choinkę wybrać – świerk, jodłę, czy sosnę?
Wybór drzewka nie zawsze musi okazać się przecież w pełni satysfakcjonujący. Aby więc nasz zakup nie okazał się nietrafiony, lepiej sprawdzić jak należy to robić. Choinki przecież różnią się między sobą gatunkiem, wyglądem, świeżością i ceną. Mogą też być doniczkowe lub cięte.
Sprawdźmy, więc najpopularniejsze w Polsce gatunki drzew iglastych: świerk pospolity, świerk kłujący, jodła kaukaska i sosna.
Żywa choinka na Święta – świerk pospolity (łac. Picea abies)
Najpopularniej wybierane drzewko na świąteczną choinkę. Jest to nasz rodzimy, bardzo pospolity gatunek drzewa iglastego strefy lasów klimatu umiarkowanego Europy Środkowej. Świerk pospolity posiada wąsko-stożkowaty lub stożkowaty pokrój nierównomiernej korony, giętkie gałęzie z przewężeniami i prześwitami uwidaczniającymi pień główny, długi czubek, (który wymaga przez to zwykle skracania w domu), krótkie zielone do ciemno-zielone igły o długości 1-2 cm, oraz intensywny zapach świerkowej żywicy. Świerk pospolity nie wytrzyma jednak długo w domu i zacznie powoli gubić igły w zasadzie już przy wnoszeniu do domu. Igły u tego gatunku utrzymują się stosunkowo krótko, bo zaledwie ok. 1-3 tyg. Picea abies posiada za to najsilniejszy żywiczny zapach.
Żywa choinka Świąteczna – świerk kłujący (łac. Picea pungens)
Świerk kłujący jest też nazywany srebrnym i jest drugi w rankingu popularności. Gatunek ten jest jednak ładniejszy pokrojowo i kolorystycznie od świerku pospolitego, a przez to również i droższy. Wyróżnia go piękna regularna i idealnie stożkowata korona, niewykazująca prześwitów, sztywne i mocne gałęzie usytuowane do pnia pod kątem prostym. Świerki te mają również sino-zielono-srebrzyste, grube i stosunkowo długie 2-3 cm oraz mocno kłujące igły (należy na nie uważać). Srebrny świerk przetrwa o 1-2 tyg. dłużej niż pospolity. Gatunek ten dużo słabiej pachnie jednak żywicą.
Żywa choinka na Święta – jodła kaukaska (łac. Abies nordmanniana)
Gatunek rodem z Kaukazu i Rosji, a więc nietypowy dla naszej strefy geograficznej, choć uprawiany u nas na plantacjach i wsiedlany w parkach czy ogrodach. Jodła kaukaska jest najdroższa i przez to ekskluzywna jako żywa choinka na Święta. Drzewko to wyróżnia bardzo regularna i stożkowata korona, sztywne i gęste gałęzie, błyszczące igły koloru ciemnozielonego o długości 2-4 cm, miękkie i zaokrąglane na końcach. Jodła kaukaska wytrzyma w domu nawet ok. 2 miesięcy. Obumierające igły na dodatek nie osypują się, lecz zostają tak na gałęziach. Szkoda tylko, że jodły te w ogóle nie pachną żywicą.
Żywa choinka na Boże Narodzenie – sosna pospolita (łac. Pinus sylvestris)
Wraz ze świerkiem pospolitym jest to również nasz rodzimy gatunek drzewa iglastego, bardzo popularny w polskich lasach. Choć najtańsze, sosny są jednak najrzadziej wybierane na bożonarodzeniowe choinki. Dlaczego? Ponieważ choć są ogólnie ładne, to nadają się jednak głównie do dużych pomieszczeń, ze względu na swój pokrój. Mają, bowiem naturalny szeroko-stożkowaty wygląd korony i są bardzo obszerne gałęziami na boki. Do tego mają sztywne gałęzie tworzące ażurową i rzadką koronę. Ich jasnozielone igły są rzadkie, za to bardzo długie (8-10 cm), ostre i kłujące. Sosny mają jednak silny żywiczny zapach igieł, który jest bardzo zdrowy (ma lecznicze właściwości). Igły tego gatunku długo też utrzymują się nie opadają.
Żywa choinka na Święta – jak ją pielęgnować, by dobrze przetrwała pobyt w domu?
Aby choinka bożonarodzeniowa przetrwała Święta bez zgubienia igieł, należy przestrzegać poniższe zasady:
choinki cięte trzeba wybierać z oznakami świeżości, nie osypujące się i nie przyschnięte;
choinki w doniczce trzeba wybierać tylko takie, które od początku hodowano w pojemniku. Hodowana w glebie, a potem z przyciętymi korzeniami wetknięta do doniczki na pewno nie przyjmie się wysadzona po Świętach do ogrodu;
niektórzy radzą też, by choince ciętej przed wstawieniem do stojaka najpierw skrócić koniec pnia o ok. 2-3 cm, a potem wstawić ją dla zahartowania tym pniem do wiaderka z letnią wodą. Ma to powodować, że drzewko będzie potem lepiej wchłaniać wodę stojąc w domu i dłużej utrzyma igły;
żywą choinkę w pojemniku trzeba też po zakupie zahartować, trzymając przez kilka dni w chłodnym i widnym lokum w temp. 4-5°C, potem na kilka dni wstawić do nieco cieplejszego pomieszczenia z temp. ok. 10°C i dopiero po tym wnieść do domu;
żywa choinka na Święta w domu powinna stać w temp. do 20°C, mieć stale lekko wilgotne podłoże i nie może stać dłużej w domu, jak maksymalnie tylko 10 dni. Potem trzeba ją wystawić na dwór, ale też nie od razu, tylko stopniowo hartując zmniejszaniem temperatury otoczenia na zewnątrz;
ani choinki doniczkowej, ani ciętej nie należy stawiać w domu przy kaloryferze i innych źródłach ciepła;
choinkę ciętą i doniczkową trzeba w domu zasilać/podlewać wodą. Choinki cięte wstawia się w specjalny stojak z możliwością utrzymania w środku wody i podlewania. Natomiast choinki doniczkowe podlewamy jak kwiaty doniczkowe, z tym, że zaprzestajemy podlewania na jakiś czas przed wystawieniem ich na powrót na dwór, by nie zmarzły im potem korzenie. Warto też codziennie zraszać je całe wodą w sprayu;
do wody w stojaku lub doniczki można też dodać odżywkę dla roślin z mikroelementami;
do strojenia choinek używajmy jedynie słabe oświetlenie LED, bo zwykłe lampki dają dużo ciepła.