Syrop z cebuli

Nie od dzisiaj wiadomo, że cebula i czosnek to bardzo zdrowe warzywa. Mają silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Cebula zawiera też wit. C, dzięki czemu pomaga na przeziębienie i podobnie jak czosnek wzmacnia odporność. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma cebula? Czy słyszałeś o syropie na kaszel z cebuli? Potrzebne są w zasadzie jedynie dwa składniki i zero gotowania. Chcesz sam zrobić syrop z cebuli, więc konieczne poznaj jaki to przepis. Przeczytaj i jeszcze dziś sam wykonaj, a potem wypróbuj własnoręcznie zrobiony, bardzo zdrowy syrop z cebuli.

Czy słyszałeś o syropie na kaszel z cebuli?

Syrop cebulowy na kaszel jest specyfikiem leczniczym starym jak świat. To również ulubione lekarstwo naszych babć i mam. Polecamy je szczególnie dla początkujących miłośników naturalnych środków zaradczych. Z pewnością stanie się istotną częścią składową naturalnych metod leczenia zgodnie z zasadami ekologii. Potrzebne są w zasadzie jedynie dwa składniki i zero gotowania. Składniki te są dobrze znane i prawdopodobnie zawsze masz je w swojej kuchni pod ręką.

Chodzi oczywiście o cebulę, a do tego jeszcze zwykły cukier. Syrop z cebuli można też jednak wzbogacić w inne zdrowe składniki, zależnie od potrzeb i możliwości. Ułóż tylko pokrojoną w plasterki lub kostkę cebulę i cukier warstwami. Poczekaj potem kilka godzin, a otrzymasz klasyczny, całkowicie naturalny syrop na kaszel i nie tylko dla dzieci i dorosłych. A ponieważ syrop cebulowy na kaszel najlepiej stosować na świeżo, możesz go po prostu zrobić, kiedy tylko będziesz potrzebował.

Dzięki temu od razu zawsze będziesz go miał pod ręką w razie potrzeby. Będziesz też mógł samodzielnie sprawdzić jego skuteczność w różnych sytuacjach chorobowych! Chcesz samemu coś zrobić? Wiec czytaj dalej. Poznasz jak łatwo wykonać proste, domowe lecznicze środki zaradcze. Dowiesz się, jakich dziwnych składników można jeszcze użyć i jak one podziałają. Łatwiej jest co prawda kupić zwykły gotowy syrop w aptece. Jednak naturalny środek będzie górował ekologicznie z takimi specyfikami.

cebula na syrop

Syrop z cebuli na kaszel jest starym i sprawdzonym lekiem przodków.

Syrop cebulowy na kaszel to bardzo proste, wręcz starożytne lekarstwo. Jest duża szansa, że Twoja prababcia, babcia i mama również tego użyły. Syrop z cebuli został nawet uznany medycznie, jako skuteczny lek medycyny naturalnej domowej. Znane jest opracowanie z 1653 roku pt. „Culpeper’s Complete Herbal”, pewnego angielskiego zielarza Nicholasa Culpeppera. Autor ten opisał stosowanie cebuli z cukrem lub miodem, jako dobry i skuteczny lek na kaszel. Ale ten naturalny sposób stosowano już setki, a może nawet tysiące lat wcześniej, zanim ktoś o nim napisał.

Na polskiej wsi syrop z cebuli stosowano od niepamiętnych czasów. Zażywali go i dorośli i dzieci w razie przeziębienia, bólu gardła, chrypki i kaszlu. Tak więc istnieje długa, naprawdę długa historia stosowania syropu z cebuli i to nie tylko na kaszel. Takich i podobnych specyfików czy metod leczenia znano wiele. Dawniej ludzie żyli bowiem często z dala od cywilizacji. Nie było też hipermarketów, a podróżowało się tygodniami i miesiącami wozami konnymi.

Ludzie siłą rzeczy byli zmuszeni wykorzystywać takie właśnie proste środki, aby ratować i zachować zdrowie swojej dużej rodziny. Ale co się stało z tą ludową mądrością i medycyną naturalną obecnie? Dlaczego my już zwykle nie znamy i nie kontynuujemy tych sprawdzonych naturalnych sposobów u siebie i z własnymi dziećmi?

Czy jednak syrop z cebuli to faktycznie dobry lek medycyny naturalnej?

Jeśli poznasz ten prosty specyfik i zrobisz swój pierwszy cebulowy syrop, na pewno będziesz zadowolony. Niesamowite, jak łatwo go wykonać i jak szybko cukier warstwowany na przemian z cebulą, puszczają sok i zamieniają się w syrop. Na koniec na pewno zaskoczy Cię, jak dobrze ten specyfik smakuje! Tylko czy jego właściwości lecznicze są faktycznie skuteczne? Przecież na jakiś czas ludzie przestali stosować ten środek. Otóż nie należy tak myśleć. Stało się tak bowiem ze zwykłego wygodnictwa. Po II wojnie światowej, w latach pięćdziesiątych XX wieku wytworzył się bowiem trend parcia do nowoczesności.

Społeczeństwa wolały zacząć wygodnie kupować nową żywność gotową i półprodukty. Podobna tendencja dotyczyła również ówczesnych metod i środków leczniczych. Gotowe sprawdzone i certyfikowane lekarstwa zaczęto sprzedawać w aptekach na masową skalę. Tak samo stało się też z kosmetykami, suplementami diety, napojami itp. Zaczęliśmy więc używać wszelkiego rodzaju mieszanki do ciast, dania błyskawiczne, Fast-foody, zupy w proszku, mięso w puszkach. To samo spotkało lekarstwa. Leczenie syropem z cebuli i stosowanie innych sprawdzonych przez wieki metod medycyny naturalnej, stało się niemodne. Lekarze również nie pomagali, krytykując takie metody, jako niesprawdzone naukowo praktyki znachorskie. Wielu przestało nawet wierzyć w ich jakąkolwiek skuteczność.

Chociaż więc nasze mamy także wychowywały się na syropie z cebuli, to swoich dzieci tych sposobów już nie uczyły. Ludzie ogólnie szybko stracili nawyk robienia lekarstw medycyny naturalnej. Przestali nawet odżywiać się w zdrowy sposób. To powszechne porzucenie prostych i skutecznych metod leczenia i ziołolecznictwa miało miejsce w wielu krajach na całym świecie. Ale teraz nadeszły czasy powrotu do naturalnych i ekologicznych sposobów życia. Warto zdecydować się na ponowne odkrycie i choćby wypróbowanie starych, sprawdzonych środków i metod. Na pewno nam to nie zaszkodzi, a może nawet mocno wesprzeć nasze zdrowie i życie.

cebula pokrojona na syrop

Dlaczego cebula pomaga na kaszel lub przeziębienie?

Cebula oraz jej jeszcze silniejszy odpowiednik czosnek, należą do tej samej rodziny roślin amarylkowatych (łąc. Amaryllidaceae) i rodzaju czosnek (łąc. Allium). Do rodzaju Allium należą też jeszcze por, szczypiorki i różne gatunki ozdobne czosnków. Wszystkie te rośliny są tradycyjnie znane ze sporych właściwości wzmacniających odporność. Obecnie naukowo potwierdzono też, że szczególnie cebule i czosnki działają, jako naturalne środki przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antygrzybicze. Działają zapobiegawczo i leczniczo przeciwzapalnie, jak świetny naturalny antybiotyk. Przy chorobach przeziębieniowych wykazują ponadto pożądane działanie wykrztuśne.

Jeśli więc masz ochotę na coś naturalnego i leczniczo mocniejszego, zrób domowy syrop z cebuli. Jeśli masz np. anginę i zapalenie gardła, wtedy jednak potrzebujesz wersji mocniejszej. Wtedy skuteczniejszą leczniczo wersją tego naturalnego syropu na kaszel będzie – czosnek z cebulą w cukrze i miodzie. Zamiast cukru można też użyć tylko sam miód. Skutek będzie taki sam. Zależnie od potrzeby, można też dodać jeszcze inne składniki o właściwościach leczniczych, jak np. ziele tymianku, lipy, czarnego bzu itp.

Jak używać syropu z cebuli w celach leczniczych?

Syrop cebulowy na kaszel jest tak naprawdę znany, jako lekarstwo dla dzieci. Nic dziwnego, bo jest to specyfik delikatny w smaku i słodki. Standardowy syrop z cebuli z cukrem i miodem jest od wieków tradycyjnie używany, jako lekarstwo na kaszel dla dzieci. Mankamentem może być tylko dobrze wyczuwalny cebulowy zapach (jeszcze intensywniejszy, gdy zrobimy wersję z czosnkiem). Oczywiście syrop cebulowy może być jednak stosowany również u dorosłych, w tym szczególnie u osób starszych.

Zażywać może go praktycznie każdy, kto tylko zechce spróbować tego delikatnego środka medycyny domowej. Po prostu trzeba wtedy podawać choremu po łyżce syropu tak często, jak to konieczne, aby złagodzić kaszel. W razie potrzeby mogą to być nawet 1-2 łyżki na godzinę. Trzeba tylko pamiętać, by zawsze używać tego syropu na świeżo. Nie należy przetrzymywać go zbyt długo, by nie sfermentował. Taki syrop będzie gotowy za 6-8 godz. od nastawienia. Najlepiej więc zrobić mała ilość wieczorem, by przez noc puściła płyn. Kolejne świeże syropki cebulowe można wtedy przygotowywać co 2 dni.

Jak zrobić syrop z cebuli – różne warianty.

Zanim zaczniesz robić syrop, będziesz potrzebować szklany pojemnik z pokrywką (najlepiej przezroczysty słoik). Niezbędne są też oczywiście 1 lub 2 cebule, pasujące gabarytami do tegoż pojemnika. Musisz też przygotować cukier granulowany biały lub brązowy. Do podstawowej wersji syropu z cebuli obierz wybraną cebulę i pokrój w kostkę lub plasterki. Następnie nasyp na dno słoika warstwę cukru. Potem układaj na tym w słoiku na przemian cebulę, przesypując jej kolejne warstwy cukrem.

Na końcu wszystko wyrównaj łyżką, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Cebula będzie puszczać cały swój sok i Za 6-8 godzin uzyskasz sporą ilość świeżego syropu. Zacznie się formować w ciągu godziny lub dwóch. Należy jednak pozostawić go dłużej, aż stanie się całkowicie płynny. Gotowy syrop używamy do 2 dni, przechowując go w międzyczasie w lodówce. Niewykorzystane resztki należy wyrzucić po ok. 48 godz. Domowy syrop z cebuli można też urozmaicić, dodając miód zamiast cukru lub miód z cukrem.

Bardzo dobra jest też leczniczo mocniejsza wersja z czosnkiem. Trzeba po prostu zmiażdżyć i posiekać czosnek, by jego chemiczne właściwości mogły się objawić. Następnie przykrywamy czosnek j miodem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie można już zażywać gotowy syrop. Do słoika można też dodać miąższ i sok z cytryny, czy jakieś lecznicze zioła dobre na infekcje układu oddechowego. Cebula i czosnek w diecie w miesiącach zimowych lepiej pozwoli zachować doskonałe zdrowie.