Skrzyp polny przepisy na herbatkę, nalewkę itd.

Skrzyp polny jest uważany za chwast, ale to także roślina o znanych i cenionych właściwościach leczniczych. Zioło to od bardzo dawna jest z tego powodu wykorzystywane w medynie naturalnej. Konieczne przeczytaj wszystko o tym, jakie właściwości lecznicze posiada skrzyp polny. Jeszcze dziś wypróbuj przepisy na herbatkę, nalewkę, syrop i inne wyroby ze skrzypu.

Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to chwast i jednocześnie ceniona roślina lecznicza. W stanie dziki można ją spotkać w całej Europie, w tym w Polsce, gdzie porasta wilgotne łąki, pola uprawne, miedze i przydroża, pastwiska i kartofliska, skarpy i nasypy kolejowe, nieużytki i piaski. Jako uciążliwy chwast, skrzyp polny jest tępiony i zwalczany, natomiast jako bardzo cenione zioło już dawno temu znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetologii.

Skrzyp polny ma też inne nazwy: jodełka, jedlina polna, jedlinki, chwoszcz, krzemionka kostka, koński ogon, sprzączka, koszczka, strzępka.

Jako zioło, skrzyp polny jest bogaty w wiele cennych substancji

Equisetum arvense zawiera m.in. cenne związki mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, sterole roślinne, saponiny, a przede wszystkim rozpuszczalną i łatwo wchłanianą krzemionkę. Właśnie dzięki krzemowi skrzyp polny jest ziołem mającym wyjątkowe właściwości lecznicze. Ze względu na swoje działanie, pierwiastek chemiczny krzem jest też nazywany pierwiastkiem urody. Krzem jest obecny w niemal każdej tkance ludzkiego organizmu, gdzie sprawuje kontrolę nad powstawaniem, rozwojem i właściwą pracą komórek. Duże ilości krzemu znajdują się również we włosach, paznokciach i skórze. Pierwiastek ten odpowiada tu za utrzymanie należytej wilgotności tkanki łącznej, przeciwdziała łamliwości włosów i paznokci, zapewnia skórze sprężystość, elastyczność i zdrowy wygląd, a do tego hamuje i przeciwdziała procesom starzenia się skóry i tworzenia zmarszczek.

skrzyp polny przepisy

Skrzyp polny stosuje się przede wszystkim we wspomaganiu leczenia lub rekonwalescencji w takich przypadkach jak:

wypadanie włosów, łupież, łamliwe i rozdwajające się paznokcie, uszkodzenia i stany zapalne skóry (okłady), zapalenie jamy ustnej, krwawienie z dziąseł, zapalenie migdałków, wrzody, oparzenia, popękane naczynka, schorzenia nerek i dróg moczowych, moczenie nocne, reumatyzm, nerwobóle, gruźlica. Dzięki obecności flawonoidów skrzyp polny zwiększa objętość wydalanego moczu i usuwa nadmiar moczanów, lecząc mało nasilone schorzenia dróg moczowych.

Działa też łagodnie rozkurczowo na drogi moczowe i żółciowe, leczy kamicę moczową, skazę moczanową i gościec, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, działa uspokajająco i przeciwdrgawkowo (działa tak wyciąg ze skrzypu robiony na 50% wodnym roztworze etanolu, co potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone na szczurach, dzięki zawartości związku o nawie flawonoid izokwercytryny), przedłuża i poprawia sen, pomaga łagodzić zbyt obfite miesiączki (odwary ze skrzypu) oraz krwawienia z nosa i płuc, żylaków odbytu, wrzodów okrężnicy, żołądka i dwunastnicy. Można go też stosować na pocące się stopy i dłonie (nadmierna potliwość stóp i dłoni, nadmiar potu jest wtedy wydalany z moczem, więc efektem bocznym może być częstsze siusianie) oraz w niektórych chorobach skórnych wywoływanych nagromadzeniem we krwi szkodliwych produktów przemiany materii (np. w łuszczycy).

skrzyp polny przepisy i właściwości

Kiedy zbierać skrzyp polny?

Zimują liczne korzeniowe kłącza ukryte głęboko w ziemi. Wczesną wiosną najpierw wyrastają z nich krótkie pędy zarodnikowe mające brunatno-brązowy kolor oraz umieszczone na szczycie kłoski wyglądem przypominające szyszkę. Dopiero w połowie wiosny zaczynają wyrastać zielone pędy płonne, które są większe (dorastają do 40 cm wysokości) i mają liczne zielone rozgałęzienia. Te zielone pędy swoim wyglądem przypominają miniaturowe jodełki/choinki (stąd zresztą pochodzą niektóre z wymienionych wyżej, potocznych nazw tej rośliny). Właśnie te zielone pędy stanowią leczniczo-kosmetyczny surowiec zielarski.

W swoim składzie zawierają cenną krzemionkę (kwas krzemowy) i inne minerały, a także flawonoidy, kwasy organiczne i saponiny. Te zielone pędy skrzypu należy zbierać w okresie od połowy lipca do końca sierpnia, ponieważ w tym czasie zawierają najwięcej głównego składnika leczniczego – krzemionki. Zebrane suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 40⁰C. Gotowe wysuszone zioło można pociąć/posiekać na mniejsze kawałki i przechowywać w szczelnym pojemniku z ciemnymi ściankami.

Skrzyp polny przepisy i sposoby przygotowywania środków leczniczych

Oto kilka najpopularniejszych przepisów leczniczego i kosmetycznego wykorzystania skrzypu polnego:

herbatka, wywar, odwar ze skrzypu

– 1-2 czubate łyżeczki drobno posiekanego ziela skrzypu (suszonego lub świeżego) zalewa się 0,25 litra wrzącej wody i zaparza przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Można też ziele zalać wrzątkiem i gotować jeszcze na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minutek, a następnie odstawić do naciągnięcia na ok. 5 minut – ta wersja pozwala wyciągnąć z ziela jeszcze więcej zdrowotnej esencji. Można też posiekane zioło zalać zimna wodą i odstawić na kilka godzin, a dopiero potem zagotować i odstawić do ostygnięcia i naciągnięcia pod przykryciem. Taki wywar należy pić maksymalnie trzy razy dziennie (zależnie od stanu naszego zdrowia). Naukowo dowiedziono, że regularne picie 1 szklanki skrzypu przez okres 60 dni reguluje przemianę materii i korzystnie wpływa na metabolizm.

Odwary, wywary i napary ze skrzypu polnego wykorzystuje się nie tylko do picia, ale też w roli okładów na trudno gojące się rany, stłuczenia, owrzodzenia, alergie skórne itp., ponieważ doskonale wspomagają regenerację tkanek. Można też robić nimi płukanie włosów, co poprawia ich kondycje i wygląd oraz przeciwdziała łupieżowi skóry głowy. Ze względu na działanie moczopędne zaleca się z kolei pić naparzony skrzyp polny w stanach zapalnych dróg moczowych i skłonnościach do kamicy nerkowej. Napar skrzypowy jest też zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących w celu odtruwania organizmu i poprawy krzepliwości krwi. To dobre źródło krzemu, potasu i flawonoidów;

skrzyp polny przepisy na herbatki

nalewka ze skrzypu

– 10 g świeżego skrzypu zalewa się w butelce 50 ml wódki żytniej, zakręca i odstawia całość w ciepłym miejscu na 14 dni. Należy przy tym codziennie pamiętać o kilkukrotnym wstrząśnięciu powstającej nalewki. Inny przepis zaleca skład: 200 g skrzypu polnego świeżego lub suszonego, 100 g cukru, 0,8 l dobrej wódki 38-40%. Skrzyp wkłada się do słoja, zalewa alkoholem, dodaje cukier i odstawia na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach całość należy jeszcze przefiltrować przez gęste sito lub gazę i rozlać do butelek z ciemnego szkła;

syrop ze skrzypu

– 4 garście świeżego umytego i posiekanego ziela skrzypu lub ok. 8-10 łyżek suszonego, 5 szklanek wody, 0,5 litra miodu. Drobno posiekany skrzyp wkładamy do garnka i zalewamy wodą, a następnie stawiamy na małym gazie i gotujemy do zagotowania i potem jeszcze przez ok. 15 minut. Potem gotowy wywar odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia, na ok. 30 minut lub nawet dłużej. Następnie wywar przecedzamy na gęstym sitku i czysty płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy do niego miód, mieszając i ogrzewając całość na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Gotowy syrop przelewamy następnie do wyparzonych wrzątkiem słoiczków lub butelek i szczelnie zakręcamy wekując. Syrop skrzypowy to znakomity dodatek do ciepłych ziołowych herbatek lub ciepłej wody i tylko tak należy go spożywać. Stosuje się go 3-4 razy dziennie po 2-3 łyżeczki do herbaty;

okłady ze skrzypu

– świeże ziele skrzypu należy dokładnie umyć i rozetrzeć na papkę w moździerzu. Z tak powstałej papki robi się następnie okłady pomagające np. na gościec/reumatyzm, stany zapalne i inne problemy skórne, owrzodzenia itp.

płukanka ze skrzypu na włosy

– należy przygotować: 2 łyżki ziela skrzypu polnego (suchego lub świeżego i 3 szklanki wody. Skrzyp wrzuca się do garnka, zalewa wodą i gotuje do wrzenia, a potem jeszcze ok. 5 minut. Następnie powstały wywar odcedza się, studzi i płucze nim włosy zaraz po ich umyciu. Płukanka skrzypowa odbudowuje zniszczone włosy, likwiduje ich łamliwość, przyspiesza ich wzrost i regenerację, nadaje im połysk. Pomaga też w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów;

wyciąg ze skrzypu

– wyciąg otrzymuje się z ziela skrzypu polnego potraktowanego (zalanego) 50% wodnego roztworu alkoholu etanolu, który następnie podaje się doustnie w dawkach 50, 100, 200 i 400 mg na 1 kg masy ciała. Powstaje wtedy wodno-etanolowy wyciąg ze skrzypu, który można uzywać np. do łagodzenia ostrości pojawiających się drgawek, na zmniejszenie częstotliwości ich występowania, na poprawę i przedłużenie snu, na gościec, na łamliwe paznokcie, na problemy dróg moczowych itp.

Uwaga!

Skrzyp polny zawiera krzem działający antagonistycznie do witaminy B1, dlatego w przypadku długotrwałego (powyżej 3 tygodni) podawania wyciągów, tabletek, naparów i innych środków robionych z tej rośliny, należy 1-2 razy dziennie przyjmować po 1 tabletce suplementu witaminy B1. Witaminę B1 znajdziemy też naturalnie obecną w niektórych produktach spożywczych – m.in. w grochu, fasoli, soczewicy, nasionach słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, czy w niesolonych orzeszkach pistacjowych.

skrzyp polny przepisy, skrzyp polny przepisy,skrzyp polny przepisy, skrzyp polny przepisy, skrzyp polny przepisy, skrzyp polny przepisy, s