Herbatka z dzikiej róży

Herbatka z dzikiej róży, to napar owocowo-ziołowy uważany za jeden z najcenniejszych i przez to bardzo popularny. Przygotowuje się go z owoców Rosa canina i różnych jej odmian oraz gatunków pokrewnych. Dlaczego jednak dzika róża jest tak zdrowa oraz jak zbierać i jak prawidłowo wykonać napar z jej owoców? Konieczne przeczytaj wszystkie informacje na temat – herbatka z dzikiej róży właściwości działanie. Jeszcze dziś sprawdź – herbatka z dzikiej róży jak zrobić.

Herbatka z dzikiej róży

, to herbata owocowo-ziołowa wytwarzana z pseudo-owoców tej rośliny. Ma delikatny, kwiatowy smak, który jest nieco słodki z wyraźnym cierpkim posmakiem. Owoce róży, znajdujące się tuż pod jej płatkami kwiatowymi, są małe, okrągłe lub podłużne i zazwyczaj koloru czerwonego lub pomarańczowego. Istnieje kilkaset gatunków roślin zaliczanych do róż, to jednak badania nad różanymi owocami skoncentrowały się głównie na pseudo-owocach rośliny Rosa canina.

Różane owoce zostały powiązane z wieloma korzyściami, w tym m.in. z poprawą ogólnej odporności organizmu, zdrowiem serca, poprawa perystaltyki jelit i przemiany materii, utratą masy ciała i hamowaniem starzenia się skóry. Poniżej opisujemy aż 8 korzyści zdrowotnych, jakie oferuje nam herbatka z dzikiej róży. Konieczne przeczytaj wszystkie informacje na temat – herbatka z dzikiej róży właściwości działanie – oraz sprawdź – herbatka z dzikiej róży jak zrobić!

Herbatka z dzikiej róży właściwości działanie

– 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych wynikających z picia herbaty z dzikiej róży:

Bogactwo przeciwutleniaczy

– herbatka z dzikiej róży właściwości działanie to przede wszystkim przeciwstarzeniowe i antynowotworowe przeciwutleniacze. Są to substancje, które chronią lub zmniejszają uszkodzenia komórek, powodowane przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Mogą też chronić nas przed chorobami przewlekłymi, jak choroby serca, rak i cukrzyca. W badaniu naukowym zawartości przeciwutleniaczy w sześciu ekstraktach owocowych stwierdzono, że owoce dzikiej róży mają najwyższą zdolność przeciw utleniającą. Mówiąc dokładniej, stwierdzono, że herbatka z dzikiej róży zawiera wysoki poziom polifenoli, karotenoidów oraz wit. C i E, z których wszystkie mają silne właściwości przeciw utleniające. Ilość tych przeciwutleniaczy w owocach róży może się znacznie różnić, w zależności od gat., czasu zbioru i wysokości n.p.m., na której roślina była uprawiana. Co ciekawe, róże uprawiane wyżej zwykle mają wyższy poziom przeciwutleniaczy. Suszone owoce róży zawierają też zwykle mniej przeciwutleniaczy, niż świeże. lepiej wiec używać świeże owoce róży, zamiast suszonych lub gotowych torebek z herbatą.

Wspieranie układu odpornościowego

– herbatka z dzikiej róży właściwości działanie to również obecność naprawdę imponująco wysokiego stężenia wit. C w jej owocach. Podczas gdy dokładna ilość różni się w zależności od gat. tej rośliny, okazało się jednak, że owoce róży i tak mają najwyższą zawartość wit. C, ze wszystkich innych owoców i warzyw. Wit. C odgrywa przy tym wiele istotnych ról w układzie odpornościowym ssaków, w tym człowieka. Przede wszystkim stymuluje produkcję białych krwinek limfocytów, które chronią nas przed infekcjami, wzmacniając funkcję odpowiedzialnych za to limfocytów.

Wit. C pomaga też utrzymać barierę ochronną skóry przed patogenami zewnętrznymi. Owoce dzikiej róży zawierają też wysoki poziom polifenoli oraz wit. A i E, które wzmacniają i chronią układ odpornościowy. Chociaż niektóre badania na zwierzętach sugerują, że suplementacja skoncentrowanym ekstraktem z dzikiej róży może poprawić funkcję odpornościową, to nadal brak jeszcze kompleksowych badań na ludziach w tym względzie.

Ochrona przed chorobami serca

– herbatka z dzikiej róży właściwości działanie to prawdopodobnie także korzystny wpływ na zdrowie serca, ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy niszczących szkodliwe wolne rodniki. Badania sugerują też związek między spożyciem wit. C, a ryzykiem chorób serca. W jednym z przeglądów 13 badań stwierdzono, że suplementacja co najmniej 500 mg wit. C dziennie, wiąże się ze znaczącym spadkiem poziomu LDL (złego) cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a więc dwóch największych czynników ryzyka chorób serca. Owoce róży są też bogate w przeciw utleniające

flawonoidy, obniżające ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i poprawiające przepływ krwi do serca. W badaniu dorosłych z otyłością stwierdzono, że ci, którzy spożywali napój zawierający 40 gramów proszku z dzikiej róży dziennie, znacznie poprawili ciśnienie krwi i poziomy LDL, w porównaniu z grupą kontrolną. Jednak te korzystne efekty mogły być tez częściowo spowodowane wysoką zawartością błonnika w pitym różanym proszku, którego normalnie nie ma w herbacie z dzikiej róży, ponieważ owoce w niej nie są mielone na proszek. Potrzebne są więc dalsze badania dotyczące skuteczności herbatki z dzikiej róży w omawianym kierunku.

Może wspomagać odchudzanie

– herbatka z dzikiej róży właściwości działanie to również wspomaganie utraty nadwagi. Badania wykazały, że owoce róży są bogate w przeciwutleniacz zwany tilirozydem, wspomagający też spalanie tłuszczu. W pewnym badaniu na myszach skłonnych do otyłości, karmionych dietą wysoko tłuszczową zawierającą 1% ekstraktu z dzikiej róży, stwierdzono u nich spadek masy ciała i tłuszczu około żołądkowego, w porównaniu z osobnikami z grupy placebo. Badania na ludziach pokazują podobne wyniki. Jednak obecne badania ograniczają się głównie do działania skoncentrowanego ekstraktu z dzikiej róży, a nie dużo słabszej herbatki z dzikiej róży. Potrzebne są dalsze badania na ludziach.

herbatka z dzikiej róży

Możliwość ochrony przed cukrzycą typu 2

– herbatka z dzikiej róży właściwości działanie oznacza ponadto ochronę przed cukrzycą, choć dokładny mechanizm fizjologiczny tego zjawiska jest jeszcze niejasny. W badaniu na myszach będących na diecie wysoko tłuszczowej, suplementacja proszkiem z dzikiej róży w ciągu 10-20 tyg. znacznie obniżyła u nich poziom cukru we krwi, poziom insuliny na czczo i wzrost komórek tłuszczowych w wątrobie. To arcyważne czynniki ryzyka cukrzycy typu 2. Jednak w badaniu z udziałem dorosłych ludzi z otyłością, codzienne uzupełnianie proszku z dzikiej róży nie miało znaczącego wpływu na poziom glukozy na czczo ani na wrażliwość na insulinę. Wyniki te dotyczyły zarówno osób o zdrowym, jak i zaburzonym poziomie cukru we krwi. Potrzebne są więc dalsze badania wspomnianego związku.

Możliwość zmniejszania stanów zapalnych i buli

– herbatka z dzikiej róży ma też wysoką zawartość związków o działaniu przeciwzapalnym, w tym polifenoli i galaktolipidów. Galaktolipidy są głównymi rodzajami tłuszczu w błonach komórkowych. Ostatnio przebadano je pod kątem ich silnych właściwości przeciwzapalnych i możliwości zmniejszenia bólu stawów. Okazało się, że suplementacja dzikiej róży znacznie zmniejszyła ból stawów u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Ponadto osoby otrzymujące dziką różę, dwa razy częściej zgłaszały poprawę poziomu bólu, w porównaniu z grupą placebo.

Inne badania wykazały nie tylko znacznie mniejszy ból, ale i zwiększoną ruchomość stawów. Zasugerowano nawet, że ekstrakt z dzikiej róży wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, choć badania są na razie zbyt ograniczone i brakuje wysokiej jakości badań na ludziach, by to jednoznacznie uznać za prawdę. Trzeba też pamiętać, że badania przeciwzapalnych właściwości owoców róży koncentrowały się na skoncentrowanym ekstrakcie, a nie na lekkiej herbatce z dzikiej róży.

Możliwość hamowania starzenia się skóry

– kolagen to najobfitsze białko naszego ciała, odpowiadające m.in. za zapewnienie elastyczności skórze. Wykazano tymczasem, że wit. C promuje syntezę kolagenu i chroni komórki skóry przed uszkodzeniem przez słońce. Pomaga to w utrzymaniu jędrności i młodości skóry. Ponieważ herbatka z dzikiej róży jest bogata w wit. C, jej picie może przynieść również takie korzyści. Dodatkowo herbata z dzikiej róży zawiera też kar aksoidy i astaksantynę, które również działają przeciwstarzeniowo, bo pomagają hamować rozkład kolagenu. Zdrowie skóry wspomagają także inne karotenoidy zawarte w herbatce z dzikiej róży, w szczególności wit. A i likopen (chronią komórki skóry przed uszkodzeniem przez słońce). Wykazano, że proszek z dzikiej róży redukuje zmarszczki, jednak potrzebne są dalsze badania odnośnie picia herbaty.

Łatwość samodzielnego zaparzania w domu

– herbatka z dzikiej róży ma cierpki smak podobny do zielonego jabłka i można ją wytwarzać z pseudo-owoców dowolnego gatunku róży. Należy jednak unikać stosowania owoców róży z roślin poddawanych opryskom pestycydami.

Herbatka z dzikiej róży jak zrobić.

Różane owoce łatwo znaleźć wśród liści. Znajdują się tuż pod płatkami kwiatów róż. Świeże lub suszone owoce różane należy po zbiorze najpierw dobrze opłukać wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i zanieczyszczenia. Następnie umieszczamy ich porcję (4-8 świeżych owoców lub 1-2 łyżeczki suszonych) w filiżance i zalewamy wrzątkiem (240 ml). Pozostawiamy tak napar na 10-15 min. pod przykryciem, a następnie usuwamy owoce i pijemy herbatkę. Jeśli zauważysz, że herbata jest zbyt cierpka, spróbuj dodać słodzik naturalny miód, aby zrównoważyć jej smak.