Dlaczego kompost jest nawozem naturalnym?

Właściwe nawożenie roślin stanowi niezbędny warunek do osiągnięcia zadowalających efektów w postaci wzrostu, kwitnięcia i owocowania. Niektóre gatunki i odmiany z powodzeniem możemy uprawiać na mniej żyznych glebach, inne z kolei wymagają dobrej jakościowo ziemi i dużej dawki składników mineralnych. Niezależnie od wymagań uprawowych, użyźnienie gleby zapewni lepszy wzrost i dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych. Jednym z najpopularniejszych – i w opinii wielu najlepszym – nawozem organicznym jest kompost. Jego wielką zaletą jest to, że można zrobić go samemu na własnej działce. Kompostowanie resztek roślin, skoszonej trawy, liści oraz wielu innych składników, których mamy pod dostatkiem w każdym ogrodzie, to gwarancja właściwego użyźnienia gleby pod uprawę warzyw, owoców, kwiatów, krzewów i roślin ozdobnych. Zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem do tyczącym kompostowania. Dowiecie się z niego dlaczego kompost jest nawozem naturalnym i jak zrobić kompost na działce. Podpowiadamy jak wykonać własny kompostownik i kiedy jest najlepszy moment na stosowanie kompostu.

Dlaczego kompost jest nawozem naturalnym o najlepszych właściwościach?

Kompost to najbardziej wartościowy nawóz naturalny, jakim możemy nawozić glebę. To przefermentowana mieszanina odpadów i resztek organicznych, poprawiająca jakość gleby. Masa kompostowa jest przetwarzana przez dżdżownice, dzięki temu proces fermentacji i niezbędne przemiany zachodzą szybciej. Kompost zapewnia odpowiedni poziom próchnicy w glebie. Jego właściwości w zakresie nawożenia i poprawiania struktury gleby sprawiają, że kompost uznawany jest za najlepszy nawóz organiczny, jaki możemy zrobić samemu. Kolejną zaletą stosowania kompostu jest fakt, że pomaga on zatrzymywać wodę i wilgoć w glebie, dzięki czemu stanowi naturalną warstwę izolacyjną. Nie sposób nie wspomnieć także o szeregu składników i substancji odżywczych, które dostarczamy roślinom, kompostując glebę pod ich uprawę.

Dlaczego kompost jest nawozem naturalnym w ogrodzie

Odpowiedź na pytanie: dlaczego kompost jest nawozem naturalnym, ma też inny bardziej praktyczny wymiar. Kompostowanie resztek roślin, gałęzi czy liści, pozwala w szybki i łatwy sposób pozbywać się odpadów resztek roślinnych z naszej działki. Każdy, kto ma choćby niewielki kawałek własnego ogrodu, ten doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, jak wiele „zielonych śmieci” powstaje na skutek prac pielęgnacyjnych. Przycięte pędy roślin, skoszoną trawę, połamane gałęzie i zagrabione liście, zamiast wyrzucać do śmieci, możemy wykorzystać do tworzenia kompostu.

Z czego można robić kompost?

Wiemy już, dlaczego kompost jest nawozem naturalnym, dającym najlepsze rezultaty ze wszystkich nawozów organicznych. Czas teraz dowiedzieć się, jak prawidłowo kompostować resztki, czyli jak zrobić kompost na własnej działce. Proces fermentacji odpadów organicznych, będzie bowiem zachodził prawidłowo pod warunkiem, że wykonamy wszystkie niezbędne czynności. Wielką zaletą kompostu jest to, że możemy zrobić go praktycznie ze wszystkich odpadów naturalnych, jakie posiadamy w naszym gospodarstwie domowym. Poza resztkami mięsa i kości, możemy zastosować m.in.:
• obierki od ziemniaków, innych warzyw czy owoców,
• fusy z kawy i herbaty (także w torebkach),
• papier, zawartość worka w odkurzaczu,
• przycięte lub złamane gałęzie drzew,
• skoszoną trawę,
• zielone pędy roślin,
• zgrabione liście,
• korzenie, bulwy, przegnie owoce i warzywa,
• wszelkiego rodzaju resztki organiczne i odpady z działki oraz ogrodu.

Miejsce pod kompost i jak zrobić kompost na działce lub w ogrodzie?

Jak widać, kompost jest doskonałym nawozem naturalnym, który możemy wykonać praktycznie ze wszystkiego. W przypadku kompostowania gałęzi, należy dodać do nich nawozu mineralnego, bogatego w azot, ze względu na niską zawartość tego pierwiastka w strukturze gałęziowej. Przygotowanie właściwego podłoża pod kompostowanie jest zabiegiem, od którego należy zacząć naszą przygodę z produkowaniem kompostu. Miejsce, w którym zamierzamy kompostować resztki organiczne, powinno być obwiednio zacienione i znajdować się w miejscu, które zapewni ochronę przed silnym wiatrem.

naturalny kompost

Podłoże powinno być przepuszczalne i znajdować się na niewielkim wzniesieniu. Wszystko po to, by wody opadowe spływały z niego swobodnie. Do wykonania pierwszej warstwy kompostu, możemy użyć pociętych gałęzi drzew i krzewów. Aby zapewnić optymalną strukturę i właściwą przepuszczalność powietrza, gałęzie powinny być pocięte na kawałki o długości kilkunastu centymetrów. Do gałęzi możemy dodać także łodygi roślin wieloletnich. Tak przygotowaną warstwę, należy posypać ziemią lub gotowym kompostem. Kolejne warstwy stanowią już odpady naturalne. Układamy je na wysokość 20 cm, następnie posypujemy ziemią (2 cm) oraz wapnem lub kredą. Kolejne warstwy układamy w ten sam sposób. Kompostując resztki organiczne, powinniśmy zadbać o to, by poszczególne składniki (liście trawa, pędy itp.), były ze sobą zmieszane. Warstwy wykonane z jednolitych rodzajów odpadów mogą tworzyć zbite struktury, uniemożliwiające przepływ powietrza, co skutecznie utrudni procesy fermentacji.

Od czasu do czasu, stos należy przelać wodą, gdyż odpowiednia wilgoć jest jednym z warunków właściwego kompostowana. Po upływie ok. 8 tygodniu od ułożenia stosu, należy go przełożyć. Warstwy z samej góry powinny znaleźć się na spodzie. Wszystko po to, by bakterie kompostowe mogły równomiernie przerabiać masę biologiczną. Dobry pomysłem będzie również zastosowanie szczepionek bakteryjnych. Dzięki nim, przemiana masy zachodzi szybciej, a kompostownik nie wydziela brzydkiego zapachu. Z kolei na zimę, warto okryć stos kompostu słomą, w celu ochrony przed mrozem oraz zapewnienia możliwości dalszego zachodzenia procesów biologicznych.

Kompost gotowy jest zwykle po upływie roku, czasem nieco wcześniej. Dojrzały kompost z wyglądu powinien być podobny do czarnej, wilgotnej ziemi. Jego zapach przypomina leśną ściółkę, a struktura jest sypka. Nieprzekompostowane elementy należy odrzucić i dodać do nowego stosu kompostowego.

zastosowanie kompostu w ogrodzie

Kiedy stosujemy kompost?

W odróżnieniu od obornika, kompost możemy stosować przez cały rok. Jednak najlepszymi porami na dodawanie go do ziemi, są wiosna lub jesień. Kompost rozsypujemy na podłożu na grubość ok 2 cm, delikatnie miesząc go z ziemią.